11 Ocak 2013 Cuma

Bandwidth Kullanımını Hafifletme


Merhaba arkadaşlar,
Sitesi olan çoğu arkadaş limitli hosting kullanıyor. Çoğu zaman sitemizin engellendiğini ( suspended ) yediğini görürüz. Bu genelikle trafiğin yetmediği zaman ortaya çıkıyor. Şimdi trafik kullanımı azaltmak için bazı adımlar uygulayacağız. Bu adımlar sayesinde trafik daha az harcanmış olarak.

Adım 1 - Js ve Css Dosyalarını Optimize Etmek

Çok fazla boş satırdan ve dağınık oluşturululan css ve js dosyalarının boyutu gereğinden fazla olur bu nedenle sitemiz hem yavaş olur  hemde trafik harcar.

Şimdi nasıl optimize edeceğimize gelelim.  İlk olarak dosyamızın yedeğini alıyoruz , js ve ya css kodumuzu kopyalıyoruz ve bu siteye girip js ve ya css kodumuzu yapıştırıyoruz ve yandaki menüden css sıkıştırıyorsak css ,  jse ise JavaScripti seçiyoruz ve 'Compress' butonuna tıklıyoruz ve bir kaç saniye bekledikten sonra size dosyanızı optimize edip boyutunu küçültüp veriyor bu nedenle hem sitemiz hızlanmış oluyor hemde trafik kullanımı azalmış oluyor.

Hotlink Koruması

Hotlink koruması sayenizde siteniz paylaştığınız resimler sadece sizin siteniz tarafından görüntülenecek , bu nedenle onlarda bozuk silinmiş bir resim gibi gözükerek trafik kullanımınız azaltılmış olarak.

Resimleri Optimize Edin


Resimler bazen çok fazla boyut tutabiliyor. Örneğin ana sayfamızda bir resim var ve 200 kb. Günlük 1000 kişi girse ve 2000 çoğul olsa günlük 400000 kb trafik yer. Biz bu resimleri optimize ederek küçültürsek örnek veriyorum 150 kb boyutuna düşer buda 300000 kb trafik yer. Yani 100000 kb kâr sağlar. Bunun için yazılmış ayrıntılı konu anlatımı  buraya basın.

Büyük Boyutlu Grafikleri Kendi Sunucunuza Yüklemeyin


Büyük boyutlu resimler ne kadar optimize et sekte çok fazla trafik yer. 3-4 mb resimleri sunucusuna yükleyecek adam görmedim ben. Bu nedenle blogger.com ya da Picasaya yükleyin. Çünkü bu siteler Google alt yapılı ve anında yüklenmektedir. Bir çok kişi Wordpress kullandığı halde ginede raya upload yapmakta.

CloudFlare Kullanın


CLoudFlare uzman bir alt yapısı ile şuan milyonlarca sitenin kullandığı bir sistemdir. Sitenizi hem optimize eder ve cdn sağlar. Cdnnin yanında cache sistemi sayesinde dosyaları sürekli sunucunuzdan çağırmak yerine önbellekten yükler. Filitre sistemi ile botları engeller ve bandwidth alanınızı korur. Bunun yanında saldırılarıda engelleyerek tariğinizi korumaya yardım eder.  CLoudFlare ile ilgili ayrıntılı konumuz için buraya basın.

Html , Php ve Text Dosyalarınızı Sıkıştırın

Ziyaretçilerin bir kısmı anahtar kelimelerden ana sayfaya gelir ve ana sayfa boyutunu azaltarak trafik kullanımızı en aza indirgeyin. Bunun için ilk seçenekteki siteyi kullanacaksınız.

Sonuç Bölümü


Gelelim kuru fasulyenin faydalarına :)

Optimize Öncesi ve Sonrası
Arkadaşlar bu adımları harfiyen yapın ve %70'e varan ve geçen tasarrufu görün.

Bandwidth=Trafik
Trafik=Bandwidth
Js=JavaScript
Kb=KloByte
Mb=MegaByte



Makale İçeriği DMCA Lisansı Altındadır.

DMCA.com Protection Status

Yazıyı Paylaş
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 comentários

Yorum yaparken yazım kurallarına uygun , açıklayıcı yorumlar yapınız. Küfür ve Argo Kullanmayınız. Unutmayın ki yorumlarınız bizler için çok önemli.

Yorum içine link eklemek yasaktır. İsim seçeneği ile link ekleyebilirsiniz.

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© 2011- 2013Hile & Makale -


Kayıt RSSYorum RSS
Yukarı çıkar beni kaptaan !