18 Mart 2015 Çarşamba

İşlemci Neden Isınır ? Isınması Nasıl Önlenir ?

İşlemci yüksek işlem gerektiren teknolojik cihazda cihazın ana parçasından ayrı bir kısımdır. İşlemci, adından da anlaşılabileceği gibi cihazın işlemlerini yürüten bölümdür. Tam olarak olmasa da beynin yaptığı işlemlere benzer.

İşlemcinin asıl ısınma nedeni işlemcinin yoğun çalıştırılmasıdır. Durum böyle olunca işlemci kullanımı artar ve bununla birlikte işlemci ısınır. Bu nedenle aşırı işlemci kullanımı engellenmeli ve gereksiz işlemci kullanan görev ve ya uygulamalar kapatılmalıdır.

İşlemcinin ısınmasının nedeni sadece fazla kullanımı değildir. Dizüstü ve masaüstü tabiri kullandığımız cihazlar ısınmayı azaltmak için fan kullanılır. Bu fan ile işlemci arasında bakır bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüm ısıyı fan yardımı ile azaltmak için kullanılır. Ayrıca işlemcinin bakır bölüm ile olan bağlantısı termal macun ile sağlanır. Termal macun, ortalama 9-12 ayda sıvılığı kaybedip katılaşır ve ısı iletkenliği azalır. Böylece ısı fan yardımı ile soğutulamaz ve ısınmaya başlar. Ayrıca fanın toplanması da fan performansını etkiler. Fan ve termal macunun en fazla 12 ayda temizlenmesi şarttır. Bazı kişiler 6 ay da diyebilir ama tasarruf yapmada fayda var.

Bazen bu durumların dışında öyle bir şey olur ki işlemci diğer maddelere bağımsız aşırı ısınmaya başlar. Bunun nedeni yaz aylarının gelmesi ile ortam sıcaklığının artmasıdır. Ortam sıcaklığı ve nem ile birlikte fan ortam sıcaklığına göre soğutur ve işlemci fazlası ile ısınabilir. Bu durum için yapılacak çok fazla etken olmaz da etkili yöntemler vardır. Bunlar kısaca şunlardır ;


  1. Dizüstü türü cihazların genellikle alt taraflarında olan hava delikleri kapatılma malıdır. 
  2. Oyun oynayan, ağır yazılım çalıştıran dizüstü bilgisayarlar yaz aylarında notebook soğutucusu kullanılmalıdır. Bu durum kış ayları içinde geçerli olabilir.
  3. Masaüstü bilgisayarlar için, fanın gerekli hava alınması sağlanmalı ve bu nedenle hava bölümünün önü kapatılmamalı yani fanın yeterli havayı alması sağlanmalı.
  4. Eğer masaüstü bilgisayarınız halâ ısınıyor ise ek fan alabilir ya da değiştirebilirsiniz.
Ayrıca cihaz içindeki, harddisk, ekran kartı ve ana kart gibi bölümlerin ısınması az bile olsa bilgisayar ısısını arttırdığı için işlemci etkilenir.


 Mobil cihazlar için aşırı ısınma çok fazla kullanıldığı, hava almadığı ya da sıcak ortamlarda kullanıldığı zaman ısınabilir. Bunun dışında şarj işleminde de ısınabilir. Eğer aşırı ısınma oluyor ve bu durumlar dışında ısınma gerçekleşir ise yetkili bir servise cihazı yollayın.

 Bunun haricinde işlemci kullanımına dikkat edilmeli ve virüs taramasına dikkat edilmelidir. Ayrıca dizüstü bilgisayarlar için en üst işlemcı ısısı 55-75° arası değişmekte olup masaüstü bilgisayar için 70-85° arası değişiklik gösterebilir. Akıllı mobil cihazlarda ise maximum 40° dir. Bunu ısı ölçme programları ile kolay yoldan öğrenebilirsiniz. Bu tür programlara core temp, hwm blackbox en iyi örneklerdendir.



Makale İçeriği DMCA Lisansı Altındadır.

DMCA.com Protection Status

Yazıyı Paylaş
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 comentários

Yorum yaparken yazım kurallarına uygun , açıklayıcı yorumlar yapınız. Küfür ve Argo Kullanmayınız. Unutmayın ki yorumlarınız bizler için çok önemli.

Yorum içine link eklemek yasaktır. İsim seçeneği ile link ekleyebilirsiniz.

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© 2011- 2013Hile & Makale -


Kayıt RSSYorum RSS
Yukarı çıkar beni kaptaan !